[...] Подпряла глава на зацапания прозорец, усетих триенето на гумите и настилката под автомобила. Трябваше да платя. Подадох припряно парите на непознатия и побързах да се измъкна от колата ,която ме караше да се чувствам като птица в клетка.Сърцето ми буквално щеше да изхвръкне от гърдите ,за което подпомогна и контрастът между сладникавия ароматизатор в кабината и замъгления,потънал в изпарения въздух ,украсен единствено от отминали спомени . Намирахме се пред посивялия блок ,на пръв поглед неотличаващ се от останалите в квартала. Не разбрах как чантата отново се бе озовала в ръката ми . Насочих вниманието си към остъкленото балконче на втория етаж.Нещо дълбоко потрепна при мисълта ,че никой няма да се появи там ,да ми помаха и да ме посрещне нетърпеливо.Извадих скучаещите до този момент ключове от изпокъсания джоб и се заизкачвах бавно по стълбището ,чиито стъпала някога вземах по две-по три. Наложи се да ги използвам ,в апартамента от много време не живееше никой ,освен избледняли сенки и някогашни мечти. Бравата прищрака и пожълтялата врата ,на която още висеше табелка с имената на предишни обитатели се открехна. Чувството бе неописуемо ,но отчасти ме подготви за всичко ,което ме чакаше занапред. Нахлух в хола ,необичайно безцветен и тъжен . Погледът ми се насочи към прозореца -определено имах нужда от чист въздух .. По-скоро имах нуждата да си поема дъх. Стъпките отекваха ,допълнително озвучени от скърцащите дъски.През белите рамки се разкри позната картина. Увисналите зелени клони на бора ,стърчащ пред старата сграда ме приветстваха ,различаващи се от общата купчина окапващи ,потънали в мъгла есенни листа . Усетих странна влага по лявата си буза . Не ми трябваше много ,за да осъзная ,че погледът ми бе замъглен и виждах само контурите на предмети ,покрити с прах. От една от стъклените етажерки ме викаше изоставен касетофон ,подарен от приятели преди години.А до него лежеше малка касетка,облепена в синя хартия.С бързи движения я пъхнах в неизползваната машина и превъртях до любимата си част .Нежните звуци обляха цялата стая като малка вълна,даряваща живот и красота. Всяко едно кътче бе дарено с умението да диша и значеше нещо определено. Коленете ми се подкосиха и докоснаха пода ,но изненадващо не чух звук. Подпряла ръце на земята и потъваща в сладка агония ,аз малко по малко губех всичко ,което някога съм притежавала. Странно е чувството да си за последен път у дома.